Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na gitmek için tıklayınız...
Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Nallıhan ilçesi Davutoğlan bölgesindeki alan 451 hektardır. Hedef türü su kuşlarıdır. 187 kuş türü burada yaşamakta ve üremektedir.
Göç Zamanında çok sayıda kuşun ziyaret ettiği alan kışın binlerce kuşa da ev sahipliği yapmaktadır. Soyu tehlikede bulunan Kara Leylek burada üremektedir. Türkiye'de yaşayan 6 balıkçı türünün 5'i burada yaşar. Her mevsim kuş gözlemi için elverişli bir arazi yapısı vardır.
1959 yılında hizmete giren Sarıyar Barajı, Sakarya Nehri, Kirmir ve Aladağ çaylarının bulunduğu yerde kurulmuş olup, en derin yeri 79 m.'dir. Davutoğlan Kuş Cenneti 7/9/2005 Tarihinde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak tescil edilmiştir. Nallıhan Kuş Cenneti'nde gözlenen habitat tipleri; Aladağ Çayı'nın baraja döküldüğü yerde oluşan söğütlük, yer yer sazlıklar ve ılgınlar (Tamarix spp.) ile geniş tarım arazileri, kavaklıklar, bozkır alanlar, kayalık yarlar ve tepeliklerdir.
Nallıhan Kuş Cenneti, ülkemiz kırmızı listesine göre üreme için; tehlike altında olan (akpelikan, büyük akbalıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, dikkuyruk, kızıl akbaba, kara akbaba gibi), hassas (kuğu, alaca balıkçıl, erguvani balıkçıl, bozkaz, suna, kılkuyruk, küçük akbaba, ince gagalı martı gibi) ve tehlike altına girmeye yakın (küçük akbalıkçıl, çamurcun, kızıl şahin, yalıçapkını, kındıra kamışçını, bataklık kirazkuşu gibi) ve kışlama için; tehlike altında olan (küçük kuğu, akkuyruklu kartal gibi), hassas (gece balıkçılı gibi) ve tehlike altına girmeye yakın (küçük akbalıkçıl, macar ördeği, kılıçgaga, aksırtlı kuyrukkakan gibi) statülerinde birçok kuş türünü barındırmaktadır.
Kuş Cenneti, özellikle balıkçıl türleri için önemli üreme habitatı oluşturmaktadır. Aladağ Çayı'nın baraja döküldüğü yerde söğüt ağaçlarından oluşan yaklaşık 5 ha'lık saha, balıkçılların güvenli bir şekilde üreyebileceği bir habitat sunmaktadır. Söğütlük korusunda; küçük akbalıkçıl, gri balıkçıl ve gece balıkçılı üremektedir. Gri balıkçıl yuvalamak için, söğüt ağaçlarının üst ve orta dallarını tercih ederken, küçük akbalıkçıl yuvalama alanı olarak üst dallara yakın ve/veya orta dalları kullanmaktadır. Balıkçılların bir söğüt ağacında yaklaşık 8-15 arasında yuva yaptıkları gözlenmiştir. Koloninin yakınlarındaki söğüt ağaçlarında ise kara çaylak kaydedilmiştir. Kuşcenneti'ndeki sazlık alanda ise, küçük batağan, bahri, alaca balıkçıl, angıt, yeşilbaş, sakarmeke türlerinin üredikleri belirlenmiştir.
Soyu tehlikede bulunan Kara Leylek Türkiye'de en çok burada görülmektedir. Türkiye'deki 6 balıkçıl türünün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül başta olmak üzere 80 tür ötücü kuş, kara çaylak, leylek, gök kuzgun gibi türler en çok rastlanan kuşlardır. Nesli tehlikede bulunan.; küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğan burada görülmektedir. Gökdoğan'ın Türkiye'de 30 üreme yerinden biri buradadır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan gelen kuş göç yolu üzerinde bulunan bu alan, ilkbahar ve sonbaharda göç eden kuşların beslenmeleri, dinlenmeleri, barınmaları ve bazı türlerin de üremeleri için uğrak yeridir, iç Anadolu'nun en önemli sulak alanıdır. Jeolojik yapısı ile açık laboratuar niteliği sunan saha, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahve ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da üstün bir peyzaj güzelliğine sahiptir.
Ayrıca sahanın belirli noktalarında kurulan kuş gözlem kulübeleri ile alana gelen ziyaretçilere kuş gözlemi ve fotoğraf çekme imkanı sunulmaktadır. Sahanın kuzeyinde yer alan ve eşsiz bir görüntüye sahip olan kız tepesi, Tabiat Anıtı olarak tescillenmiştir.
Ziyaretçi merkezimizde alanda yaşayan canlıların bazılarının tahnitleri sergilenmekte, dokunmatik kiosk ekranlarda ise alan ve alanda yaşayan canlılar ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Ziyaretçi merkezimizin içerisinde sunum ve toplantı odaları ile gelen ziyaretçilere görevlilerimizce bilgiler aktarılmaktadır.