2014 yılında kurulan tesisimiz Bolu Abant Tabiat Parkı karayolu üzerinde, Abant'a 7 km mesafededir.
Üretim Tesisi Kuluş ve faaliyete Geçis Yılları; Üretim Tesisimiz Bakanlığımızın Orman içi Suların doğal alabalık türleri ile balıklandırılması projesi kapsamında, 2015 yılında Abant Gölü'nden elde ettiği damızlık balıklar ile doğal alabalık üretimine başlamıştır. Tesisimiz de Abant Gölü'nden elde edilen damızlık balıklar dışında Bolu ve Çanakkale illerindeki derelerden elde edilen kırmızı benekli alabalık damızlık balıkları ile de üretim çalışması yapılmaktadır.
Üretim kapasitesi; Yıllık 1.000.000 alabalık yavrusu üretme kapasitesine sahip olup 600.000 adet yavru üretim miktarına ulaşılmıştır. Bir milyon üretim kapasitesine ulaşılması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
Tesisin çalışma Sistemi; Tesisimizde kuluçkahane ve ön yavru büyütme sistemleri " Kapalı Sistem" çalışmaktadır. (kapalı sistem üretimde kullanılan suyun filtre ve steril edilerek tekrardan kullanılması, oksijen ve havalandırma sistemleri kullanılması, bu sistemlerle daha az su ile daha yoğun bir üretim elde edilmesi amaçlanmaktadır.) Tesisimizde anaçların stoklandığı ve açık sistem 3 adet 15 tonluk beton havuz ve 12 adet 4 tonluk plastik havuz damızlık havuzları olarak kullanılmaktadır.
Üretim süreci;
- Dere, göl ve göletlerden doğal damızlık alabalıkların temin edilmesi, yapay yeme alıştırılması,
- Temin edilen damızlık adayı balıkların ve tesiste yetiştirilen damızlık balıkların kontrol edilerek sağım dönemi olan ekim- ocak ayları arasında sağımının yapılması,
- Sağımı yapılan ve döllenen yumurtaların kuluçka dolaplarına aktarılması,
- Larvaların yumurtadan çıkışı,
- Larval dönemden sonra yavru balıkların büyütme tanklarına alınması
Büyütme tanklarında belli boy ve ağırlığa gelen yavru alabalıkların göl, gölet ve derelere salımının yapılması, şeklinde gerçekleşmektedir.
Yıllar itibari ile üretim ve salım Yapılan alanlar;
1 Milyon üretim kapasitesi olan tesisimizde; 2015 yılında 100.000 adet, 2016 yılında 13.000 adet, 2017 yılında 432.000 adet, 2018 yılında 404.000 adet, 2019 yılında 500.000 adet ve 2020 yılında ise 600.000 adet olmak üzere toplam 1.949.000 adet Doğal Alabalık üretimi gerçekleştirildi.
Balıklandırma talepleri ile ilgili Şube Müdürlüklerimize yapılan talepler doğrudan Genel Müdürlüğe gönderilir. Genel Müdürlük alabalık üretim merkezinin bağlı bulunduğu ilgili Bölge Müdürlüğü'ne talebi iletir. Üretim merkezi, talep sahibi İl Şube Müdürlüğü ile görüşerek gerekirse arazi çalışması yapar ve teklif edilen ormaniçi suyun uygunluğunu değerlendirir. Uygun görüldüğü takdirde teklif edilen alan imkânlar ölçüsünde gelecek yılın programına alınır ve Genel Müdürlüğe bilgi verilir.
Alabalık üretim programına alınmak üzere derelerin seçiminde; aşağıda yer alan şartların sağlanmış olması gerekir.
Balıklandırma yapılacak alanın ormaniçi su (dere, göl, gölet) olması,
Farklı türde, alttürde veya endemik alabalık bulunması,
Yeterli miktarda damızlık balık temin edilebilmesi,
Olta balıkçılığı potansiyeline sahip olması,
Üretim merkezine olan yakınlığı,
Suyun yeniden yakalama için uygun debi ve büyüklükte olması gerekmektedir.