Kökez Çok Yaşlı Göknar Ormanı Tabiatı Koruma Alanı;
Tabiat Koruma Alanı'na gitmek için tıklayınız...
Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz bölümünde, Bolu ili, Merkez ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Kuzeyde Zonguldak ve Karabük, doğuda Çankırı, güneydoğuda ve güneyde Ankara, güneybatıda Eskişehir ve Bilecik, batıda Düzce ve Sakarya illeri ile komşudur.
Kökez Çok Yaşlı Göknar Ormanı Tabiatı Koruma Alanı 324 ha olup saha 30.10.1987 tarihinde Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmiştir. Çok yaşlı ve boylu Abies nordmanniana subsp. equi-trojani (Kazdağı Göknarı) bakir bir orman ekosistemine sahip olması nedeniyle bu alan Toplu Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir.
Kökez Çok Yaşlı Göknar Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, tamamen doğal bir habitat özelliği sergilemekte ve bütüncül yapısını sağlıklı biçimde muhafaza etmektedir. Bu yapı içerisinde baskın olan doğal göknar-kayın ormanı; ağırlıklı olarak Abies nordmanniana subsp. equi-trojani (Kazdağı Göknarı) ve Fagus orientalis (Doğu Kayını) bireylerinden oluşmaktadır. Bahsi geçen göknar-kayın ormanı çalışma alanı içerisinde yoğun bir kapalılık sergilemektedir.
Sahada herhangi bir çalışma ve düzünleme yapılmamaktadır. Sahanın Kaynak değeri envanter, araştırma ve izleme programlarının geliştirilmesi için 2020 yılında Düzce Üniversitesiyle protokol imzalanmış ve raporları tamamlanmıştır.
Akdoğan ve Rüzgârlar Ebe Çamı Tabiatı Koruma Alanı:
Tabiat Koruma Alanı'na gitmek için tıklayınız...
Bolu ili Merkez ilçesi sınırları dâhilinde bulunan 98 ha (Akdoğan) ve 78 ha (Rüzgarlar) olmak üzere toplam 174 hektar olarak belirlenen bu alanlar; dünya üzerinde sadece bu bölgede tabii yayılış gösteren nadir (endemik) ve tehlikeye maruz bir ağaç türü olan Ebe Çamı (Pinus nigra ssp. pallasiana var. şeneriana) meşceresini ihtiva etmesi ile birlikte taşıdığı kaynak değerleri sebebiyle T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı makamının oluru ile 16.08.1988 tarihinde Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir.
Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı Tabiatı Koruma iki bölge olarak yaklaşık 20 km (Akdoğan) ve 17 km (Rüzgarlar) mesafede yer almaktadırlar. Buna göre Rüzgarlar bölgesi Bolu-Ankara otoyolu ve D-100 karayolunun Ankara istikametinde 17. km'sinde yolun güneyinde otoyola ve D-100 karayoluna 700 m, Akdoğan bölgesi ise Ankara istikametinde 22. km'sinde yolun kuzeyinde ve otoyol ve D-100 karayoluna 1,5 km mesafede yer almaktadır. Rüzgarlar bölgesine en yakın yerleşim yeri ise Rüzgarlar Köyü , Akdoğan bölgesi yakın çevre köyleri ise Yenigüney Köyü ve Afşar Köyüdür.
Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı Tabiatı Koruma Alanı tamamen doğal bir habitat özelliği sergilemekte ve bütüncül yapısını sağlıklı biçimde muhafaza etmektedir. Bu yapı içerisinde yer alan orman ekosistemi endemik Ebe Çamı'nı bünyesinde barındırmasından dolayı özel bir ekosistemdir. Bu takson IUCN tehlike sınıflarına göre VU (Vulnerable-zarar görebilir) kategorisindedir. Bununla birlikte Crataegus tanacetifolia (LC), Crataegus x bornmuelleri (EN), Trifolium elongatum (LC), Epipactis helleborine subsp. bithynica (Robatsch) Kreutz (LC) gibi endemik taksonları da içermektedir. Bu nedenle hassas bir ekosistemdir ve korunması gerekmektedir. Sahalarda tesis yoktur ve üzerinde herhangi bir çalışma ve düzenleme yapılmamaktadır.
Sahanın Kaynak değeri envanter, araştırma ve izleme programlarının geliştirilmesi için 2020 yılında Düzce Üniversitesiyle protokol imzalanmış ve raporları tamamlanmıştır.
Kale - Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı:
Tabiat Koruma Alanı'na gitmek için tıklayınız...
Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz bölümünde, Bolu ili, Merkez ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Alansal büyüklüğü 472 ha'dır. Tabiatı Koruma Alanı'nın yakın çevresinde yerleşim yeri bulunmamakla birlikte güneyinde 8.5 km mesafede Kozlu ve Çukurören, güneydoğusunda Yeşilçele ve Mesciçele, kuzeyinde 15 km mesafede Çiftlikköy ve Hocaköy, doğusunda yine 15 km mesafede Merkeşler Köyleri yer almaktadır.
Bolu Kale Fındığı Tabiatı Koruma Alanı 1988 tarihinde Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmiştir. Nesli tehlikeye düşmüş ve yalnız ülkemizde tabii yayılış gösteren Bolu Fındığı (Corylus Colorna) nm çok büyük boy ve çapa sahip örneklerini ihtiva eden eşsiz bir ekosistem oluşu nedeniyle bu alan Kale Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir.
Bolu Kale Fındığı Tabiatı Koruma Alanı, tamamen doğal bir habitat özelliği sergilemekte ve bütüncül yapısını sağlıklı biçimde muhafaza etmektedir. Bu yapı içerisinde baskın olan doğal kayın- göknar ormanı; ağırlıklı olarak Fagus orientalis (Doğu Kayını) ve Abies nordmanniana subsp. equi-trojani (Kazdağı Göknarı) bireylerinden oluşmaktadır. Ayrıca ülkemizde dar bir yayılış alanına sahip Corylus colurna (Türk Fındığı, Bolu Fındığı) türünün çok yaşlı bireyleri alan içerisinde bulunduğundan özel ve hassas bir ekosistemdir ve korunması gerekmektedir.
Sahada herhangi bir çalışma ve düzünleme yapılmamaktadır. Sahanın Kaynak değeri envanter, araştırma ve izleme programlarının geliştirilmesi için 2020 yılında Düzce Üniversitesiyle protokol imzalanmış ve raporları tamamlanmıştır.