Tabiat Anıtı'na gitmek için tıklayınız...
Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı: Merkez ilçesinde yer alan 10 Hektar saha 1988 yılında Tabiat Anıtı ilan edilmiştir. Bakanlık Makamının
18.05.2023 tarih ve 9762714 sayılı Olur’u ile Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı
sınırları değiştirilerek yeni sınır 10,19 ha olmuştur.
Samandere Şelalesi, Beyköy Beldesine 15 km, Düzce'ye 24 km, TEM Otoyolu'na 20 km, D-100 Karayolu'na 26 km mesafededir.
Kaynak Değerleri: Bulunduğu köye adını veren şelale, tabiat olaylarının meydana getirdiği özellikleri sebebiyle ''Tabiat Anıtı'' olarak tescil edilmiştir. Samandere Şelalesi'nin de bulunduğu 500 m dere boyunca, anıt ağaçlar, üç adet şelale ve bir de cadı kazanı adı verilen derin bölümde tescillidir ve oldukça ilginçtir.
Şelalenin kaynak değeri oluşturmasının yanı sıra oldukça dik kayalık alana sahip alanda karayemiş, şimşir, ıhlamur, adi gürgen, çınar yapraklı akçaağaç, doğu kayını üvez, dağ karaağacı, mor çiçekli orman gülü, ateş dikeni gibi ağaç ve çalı formundaki türlerimizi bakir bir şekilde görebilmekteyiz. Özelikle sonbahar mevsiminde yeşil tonlarıyla şelalenin buluşması fotoğrafçılar için muhteşem bir manzara oluşturmaktadır.
Alanda Yapılan Yatırımlar: Tabiat Anıtı girişinde; giriş kontrol noktası, büfe, manzara seyir noktaları, şelale yürüyüş yolu yer almaktadır. Tabiat Anıtı dışında kalan bölümde otopark, çocuk oyun alanı, kır lokantası, WC, bulunmaktadır. Alan günübirlik ziyaret edilebilir.
Alanda Yapılabilir Aktiviteler: Tabiat Parkı, yakın çevresinde bulunan yerleşimler ve kentsel nüfus için rekreasyonel faaliyetlerin karşılanmasında önemli bir role sahiptir. Mevcut rekreasyon faaliyetlerinin yanı sıra piknik, doğa yürüyüşü, yaban hayvanı gözlemciliği, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar içinde eşsiz bir manzaraya sahiptir.
Kayadibi Porsuk Ağacı Tabiat Anıtı:
Tabiat Anıtı'na gitmek için tıklayınız...
Yığılca ilçesinde yer alan 0,1 Hektar saha 2002 yılında Tabiat Anıtı ilan edilmiştir.
Sırıkyayla Göknarı Tabiat Anıtı:
Tabiat Anıtı'na gitmek için tıklayınız...
Merkez ilçesinde yer alan 0,1 Hektar saha 2002 yılında Tabiat Anıtı ilan edilmiştir.