Sakarya Meydan Muharebesi Kartaltepe Bölümü;
Pazartesi ve Salı günleri kapalı olup diğer günler 10 - 17 saatleri arasında ziyaretçilerimize açıktır
Tarihi Milli Parkımız sorumluluğundaki diğer Şehitlkler, Müze vb ziyaretçi yerleri Pazartesi günleri kapalı diğer günler 09 - 17 saatleri arasında ziyaretçilerimize açıktır
Polatlı ve Haymana ilçeleri sınırları dâhilinde bulunan, İstiklal Harbimizin en önemli dönüm noktalarından birisi olan Sakarya Meydan Muharebesi'ne sahne olmuş 13.850 hektarlık saha 2015 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı 14 bölümden oluşmakta olup, 100 km'lik bir cepheyi kapsamaktadır.

Türk egemenliğinin sürdürülebilmesi için bir dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı belirleme çalışmaları kapsamında muharebenin günümüze intikal etmiş izleri, mevziler, siperler, şehitlikler, muharebede kullanılan binalar vb. değerler tespit edilmiştir.
İstiklal Harbi açısından büyük önem arz eden, Mangal Dağı, Yıldızdağı, Türbe Tepe, Duatepe, Kartaltepe, Karatepe, Sarıçal Dağı gibi muharebenin cereyan ettiği yerler milli park sınırları içinde yer almaktadır.
.JPG)
Muharebenin günümüze intikal etmiş izleri olan; mevziler, siperler, şehitlikler, anıtlar, muharebede kullanılan binalar vb bakım ve korumalarını yaparak bugünkü ve gelecek nesillerin hafızalarında canlı tutmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla Sakarya Meydan Muharebesinin 100. yıl anma törenlerine hazırlıklar yapılmaktadır.
.JPG)
Sakarya Meydan Muharebesi ve Türk Tarihi Tanıtım Merkezi
Polatlı ilçesinde yer alan Devlet Demiryolları Geliştirme ve Personel Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı uhdesinde bulunan Kartaltepe Panoramik Müzesi ve bulunduğu alan 08.02.2015 tarihli ve 29261 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu'nun 2014/7152 sayılı kararı ile Tarihi Milli Park olarak ilan edilmesiyle Bakanlığımıza geçmiştir.
.JPG)
Türk İstiklal Savaşı'nın kaderini değiştiren Sakarya Meydan Muharebesi alanında Kartaltepe'de Sakarya Meydan Muharebesi Tanıtım Merkezi Yapım İşinde; Sakarya Meydan Muharebesi'ni merkez alarak, muharebe öncesi ve sonrasına değinilip, muharebenin safhalarına yer verilecektir. Tanıtım Merkezi, Türklerin, Orta Asya'dan başlayarak siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan zamanımıza nasıl geldiklerini ziyaretçilere kavratacak ve ziyaretçilerin Türkiye'nin bin yıllık geçmişi ile geleceğini sentezleyebilmesini sağlayacaktır.
.JPG)
Tanıtım merkezinin eski durumunda 5.900 m2 kullanım alanılı iken, yeni hazırlanan projede 10.700 m2 kullanım alanı mevcuttur. Merkez 5 katlıdır.