Tabiat Parkı'na gitmek için tıklayınız...
Bolu İli Göynük İlçesinde yer alan Sünnet Gölü, 11.07.2011 tarihinde Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. 1050 rakımı olup, Bolu'ya 105 km, Göynük'e 25 km.dir. Yüksek rakım, temiz su kaynakları, göl ve yaşlı karaçam ormanları içinde barındıran doğal güzelliklere sahip alanlardandır.
Yapılan arazi çalışmaları ve literatür kaynaklarının taranması sonucunda 88 familya, 225 cins ve bu cinslere ait 268 takson tespit edilmiştir. Çalışma alanı ve yakın çevresine ait toplamda 6 adet endemik bitki taksonu varlığından söz edilebilir. Bahsi geçen bu endemik taksonlardan Yüksükotu haricinde diğerleri geofit olup bu türler genel olarak bölgedeki karaçam ormanlarının altında ve açıklıklarında yer almaktadır. Yapılan gözlemler neticesinde endemik bitki türlerinin bölgede daha çok Tabiat Parkı'nın kuzeyi, batısı ve güneyinde yer alan orman alanlarında yoğunlaştığı gözlenmiş, bu türlerden Akyıldız ve Gök Müşkürüm ile az oranda da Karaköy Dere ile Gölbaşı Deresi'nin göl ile buluştuğu noktalardaki taşkın sahaların kenarlarında karşılaşılmıştır.
Alanda bir semender türü bulunmaktadır. Kurbağalar da kara ve su kurbağası olmak üzere iki gruba ayrılmakta olup, alanda altı farklı kurbağa türü bulunmaktadır. Squamata (Pullular) takımına ait kertenkelelerin bulunduğu Lacertilia alt takımında altı tür, yılanların bulunduğu Serpentes (Ophidia) alt takımında dört tür olmak üzere, proje alanında 12 sürüngen türü bulunmaktadır.
Alanın yakın çevresinde yapılan faunistik gözlemlerle, memeli hayvan türleri, yani Böcekçiller, Yarasalar, Tavşanlar, Kemiriciler, Yırtıcılar ve Toynaklılar gruplarına dahil olan türler ve bu türlerin özellikleri araştırılmıştır. Proje sahasında gerçekleştirilen çalışmalarda direkt gözlemler, gözlemler dışında yöre sakinleriyle görüşülmüş ve literatür çalışmaları da gerçekleştirilmiştir. Gözlem ve çalışmaların sonucunda 23 tür tespit edilmiştir.
Göynük İlçesi mevcut durumu ile tarihî dokusu bozulmamış ender rastlanan Osmanlı kasabalarından birisidir. Göynük, en eskisi yaklaşık 700 yıllık eski eser niteliğindeki konut, işyeri, hamam, türbe, hazire, tarihî çınar ağaçları gibi tarihî değerlerle süslü olup bu eserler halen işlevlerini sürdürmektedirler. Bu değerlerle birlikte halen yaşayan bir tarih olan ilçede kültürel değerler ve gelenekler, giyim kuşam, yöresel folklor, yöresel mutfak kültürü ve sosyal ilişkiler halen orijinalliğini koruyarak yaşatılmaktadır.
İlçede korunan yapıların yanı sıra tüm yerleşim alanı kentsel SİT alanıdır. Bu konuda yapılan çalışmalar eski araştırmalar ile birleştirilerek geçmiş ve bugünkü durumlar tespit edilmiştir. En son kapsamlı çalışma ise 1991 yılında İller Bankası, Göynük Belediyesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tespit elemanlarının ortak çalışmaları ile halen yürürlükteki "Koruma Amaçlı İmar Planı" yapılarak yürürlüğe konulmuştur.
Tabiat Parkı gerek il merkezlerine olan yakınlığı, ulaşım kolaylığı ve çeşitliliği, gerekse sahip olduğu doğal kaynak değerlerinden dolayı özellikle hafta sonları çok sayıda ziyaretçi çekmektedir.
Tabiat Parkı içerisinde yer alan Kır Lokantası, Kır Kahvesi ve Otel kompleksi birlikte düşünüldüğünde alana dışarıdan gelen ziyaretçiler alanı daha uzun süreli kullanabilmektedir. Göl etrafındaki Tabiat Parkı içinde orman içi patika yollar bulunmaktadır.
Tabiat Parkı içerisindeki Sünnet Gölü, yasak olmasına rağmen olta balıkçılığı açısından son derece rağbet görmektedir. Gölet kıyısı; balık tutmak ve Tabiat Parkı'nın sunduğu eşsiz manzarayı izlemek için ideal yerlerdir.
Sünnet Gölü Tabiat Parkı sahip olduğu orman ve göl peyzajları ile ziyaretçiler için eşsiz manzara güzellikleri ve rekreasyonel olanaklar sunmaktadır. Tabiat Parkı; doğa yürüyüşü, bisiklete binme, olta balıkçılığı, göl içinde kano, piknik, spor vb. aktiviteler için son derece uygun alanlar içermektedir.
Tabiat Parkı gerek Bolu, Sakarya ve Ankara gibi il merkezlerine olan yakınlığı ve ulaşım kolaylığı, gerekse sahip olduğu doğal kaynak değerleri ile özellikle hafta sonları çok sayıda ziyaretçi çekmektedir.
Tabiat Parkı içerisindeki Sünnet Gölü olta balıkçılığı açısından son derece rağbet görmektedir. Gölde tutulan balıklar arasında kefal, sazan, kadife ve Abant alası türleri gelmektedir. Göl kıyısı ve çevresinde mevcut ahşap iskele ile gölün doğu sınırlarında Göldümen Tepe ile Gölbaşı Dere'nin kesişim bölümünde yer alan köprü üzerinden ve çevresinden, mevcutta yasak olan balık tutma aktivitesi özellikle hafta sonları yoğun olarak gerçekleşmektedir. Yine bu alanlar, ziyaretçiler tarafından Tabiat Parkı'nın sunduğu eşsiz manzarayı izlemek için ideal yerlerdir.
Tabiat Parkı içerisinde şu an hepsi kullanılır vaziyette olan altyapı ve üstyapı olanakları mevcut olup, işçi kulübesi, konaklama ünitesi (2 adet iki katlı, iki adet tek katlı), trafo, su deposu, çocuk oyun alanı, tuvalet, mescit, çeşmeler, kır kahvesi, yöresel ürün satış noktası-market, iskele, ahşap köprü, kır lokantası, kameriye, piknik alanları ve yürüyüş yolları bulunmaktadır.