Tabiat Parkı'na gitmek için tıklayınız...
Bolu İli Mudurnu İlçesi Yürse mevkiinde bulunan Sülüklügöl Toplu Koruma Alanı 810 Ha.dır. Rakımı 1050 metre olup, ulaşım Bolu'ya 85 km uzaklıkta ayrıca Ankara - Beypazarı - Nallıhan - Mudurnu üzerinden ulaşılabilir.
Sülüklügöl, ihtiva ettiği göl, sulak saha ve orman ekosistemleri ve bu ekosistemlerde yaşayan bitki ve hayvan türü çeşitliliği ile eşsiz bir tabiat parçasıdır. Tektonik hareketler sonucunda toprağın çökmesi sonrasında çam ve meşe ağaçlarının üst kısımları dikili şekilde çürümeden su yüzeyinde kalmıştır. Bu ağaçlar, özellikle yaz aylarında suların azalmasıyla birlikte gölün içinde ilginç bir manzara oluşturmaktadır.
25.03.1988 Tabiat Koruma Alanı, 22.11.2011 tarihinde alanın statüsü Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.
Sülüklügöl ile birlikte Kavaklı ve Pis gölleri ile orman ekosistemi, Tabiat Parkının ana kaynak değerlerini oluşturmaktadır. Tabiat Parkı, barındırdığı orman ekosistemi ile eşsiz nitelikte bir alandır. Uludağ göknarı, sarıçam, karaçam, kayın, gürgen ve diğer yapraklılardan oluşan doğal ormanlar, minimum düzeyde insan etkisine maruz kalarak, günümüze kadar tahrip olmadan varlıklarını devam ettirmişlerdir. Alanın yüksek rakımlı bölümleri ise endemik bitki tür çeşitliliği açısından oldukça önem arz etmektedir.
Bolu yöresinin en önemli kültürel özelliği mutfak ve yemek kültürüdür. Yörede özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Bolu'da yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Günümüzde turistik tesislerin birçoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Bolu'nun ata mesleğidir. Yörede mutfak hem yemek yapmak hem de oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.
Tabiat Parkının içinde bulunduğu Mudurnu'da Ahilik geleneği halen yaşatılmaktadır. Her Cuma günü esnaf, 600 yıldır sürdüre geldiği esnaf duası için toplanmaktadır. Mudurnu'da el sanatları azalmakta birlikte, yaşamını sürdürmektedir. Demirci ve bakırcı esnafı varlığını devam ettirmekte, Mudurnu kadınları ise özellikle iğne oyaları ile uğraşmaktadırlar.
Mudurnu'da eğitim hizmetleri ilçe merkezi, Taşkesti beldesi ile birkaç köyde verilmektedir. İlçedeki 1400'ü aşkın öğrenci 7 merkeze taşınarak "taşımalı eğitim" sürdürülmektedir. İlçede okuma-yazma oranı %98'dir.
Sülüklügöl Tabiat Parkı'nın içinde bulunduğu Bolu ili, doğal kaynak değerleri, coğrafi konumu ve ülke ulaşım sistemi içindeki önemli konumu nedenleriyle turizm ve rekreasyon potansiyeli oldukça yüksek bir ildir. Bolu'da kış turizmi, av turizmi, sağlık turizmi, kongre turizmi ve doğa turizmi yoğunluklu olarak yürütülen turizm çeşitleridir.
Sülüklügöl Tabiat Parkı sahip olduğu orman ve göl peyzajları ile ziyaretçiler için eşsiz manzara güzellikleri ve rekreasyonel olanaklar sunmaktadır. Tabiat Parkı; doğa yürüyüşü, bisiklete binme, olta balıkçılığı, piknik, çadırlı kampçılık, spor vb. aktiviteler için son derece uygun alanlar içermektedir.
Tabiat Parkı sınırları içindeki teknik ve sosyal altyapı tesisleri olarak toprak yollar, patika yollar, tuvalet, konteyner, su deposu, çeşme, piknik masaları, çöp kutuları ve güneş enerjisi panelleri bulunmaktadır. Tabiat Parkı içinde yaklaşık 1,3 km patika yol bulunmaktadır.