Tabiat Parkı'na gitmek için tıklayınız...
Bolu Aladağlar mevkiinde bulunan Beşpınarlar
Tabiat Parkı 11.07.2011 tarihinde Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Rakımı 1300 metre olup, ulaşım Bolu'ya 35 km, Seben'e
35 km, Gerede'ye 22 km, Kartalkaya'ya 20 km mesafededir.
Tabiat Parkı’nın sahip olduğu doğal kaynak değerleri; sarıçam tohum mesçeresi, mevsimlik dere ve beşpınarlar çevresindeki ekolojik ve biyolojik yaşam açısından son derece önemlidir. Tabiat Parkı'nın ekolojik açıdan önem arz eden ve alana doğal peyzaj değerleri bazında önemli bir katkı sunan alan içerisindeki yapay gölet; kıyı bölümünden göletin en derin noktasına kadar olan vejetasyon birliğidir.
Flora araştırmaları sonucunda alanda ve yakın çevresinde 2 adet endemik bitki taksonuna (Abies nordmanniana Spach subsp. bornmuelleriana (Mattf.) Coode&Cullen - ULUDAĞ GÖKNARI, Dactylorhiza saccifera (Brongn.) Soo subsp. bithynica (H.Baumann) Kreutz - BALKAYMAK) doğrudan gözlem yoluyla rastlanılmış, 5 adet bitki taksonunun (Linum flavum L. subsp. scabrinerve (DAVIS) DAVIS - KETENOTU, Digitalis lamarckii Ivanina - YÜKSÜKOTU, Crocus ancyrensis (Herb.) B.Maw - ANKARA ÇİĞDEMİ, Muscari aucheri (Boiss.) Baker - GÖK MÜŞKÜRÜM (ARAP SÜMBÜLÜ), Gagea bithynica Pasch. - AKYILDIZ) ise habitat özellikleri ve geçmiş literatür verilerinin kıyaslanması sonucu alan ve yakın çevresinde yaşama olasılığı çok yüksek oranlarda olduğu için alanın endemik bitki listesine dahil edilmiştir. Sonuç olarak çalışma alanı ve yakın çevresine ait toplamda 7 adet endemik bitki taksonu varlığından söz edilebilir.
Çalışma alanındaki biri Urodela ve altısı Anura olmak üzere yedi tür kurbağa bulunmaktadır. Uluslar arası değerlendirmelerden IUCN'e göre bu türlerin neredeyse tamamı Asgari Endişe (LC) kategorisinde, yaygın bulunan türlerdir. Yedi türün yalnızca bir tanesi Bufotes variabilis ile ilgili olarak Yetersiz Veri (DD) durumu belirtilmiştir. Diğer uluslar arası değerlendirme ölçüdü olan Bern Eklerinde Triturus ivanbureschi, Bufo bufo, Bufotes variabilis ve Hyla orientalis "Mutlak Koruma Altındaki Fauna Türleri" olarak Ek Il'de listelenirken; Pelophylax ridibundus ve Rana dalmatina "Koruma Altındaki Fauna Türleri" olarak Ek IlI'de listelenmiştir.
Küresel ölçekte kurbağa populasyonlarının % 80'inden fazlası azalan populasyon durumu nedeniyle dikkat edilmesi gereken sınıflar içerisindedir.
Tabiat Parkı'nda kuşlar sınıfı içerisinde toplamda 93 tür bulunmaktadır. Tabiat Parkı'nda bulunan türler ve koruma statüleri ek tabloda özetlenmiştir. Uluslararası değerlendirmelerden IUCN'e göre bu türlerin neredeyse tamamı Asgari Endişe (LC) kategorisinde, yaygın bulunan türlerdir.
Proje alanı ve yakın çevresinde gerçekleştirdiğimiz faunistik gözlemlerle, memeli hayvan türleri, yani Böcekçiller, Yarasalar, Tavşanlar, Kemiriciler, Yırtıcılar ve Toynaklılar gruplarına dahil olan türler ve bu türlerin özellikleri araştırılmıştır. Proje sahasında gerçekleştirilen çalışmalarda direkt gözlemler, gözlemler dışında yöre sakinleriyle görüşülmüş ve literatür çalışmaları da gerçekleştirilmiştir. Gözlem ve çalışmaların sonucunda 33 tür tespit edilmiştir.
Bolu
yöresinde Türk sivil mimarisini en iyi yansıtan evlerin başında Göynük, Mudurnu
ve Sakarya’nın Taraklı evleri gelmektedir. Göynük ve Mudurnu evleri 100-150
yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde bunlar tescil edilmiş ve Kentsel Sit
Alanı kapsamına alınmıştır. Bu yerleşim birimlerinde derelerin kenarlarında ve
arkasındaki sırtlarda kurulmuş olan evler, aralarındaki daracık sokakların
etrafında, bahçeler içerisinde, birbirlerinin manzaralarını engellemeyecek
biçimde yapılmışlardır. Bu evlerde Osmanlı sivil mimarisinin sadeliği, estetiği
ve özellikleri görülmektedir.
Tabiat Parkı, konumu itibariyle başta bağlı olduğu Bolu ili Merkez ilçe olmak üzere çevre yerleşimlerde yaşayanların günübirlik kullanımları için büyük bir potansiyel taşımaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 30 km mesafede yer almaktadır.
Beşpınarlar Tabiat Parkı sahip olduğu doğal ve kültürel kaynak değerleri ile bilimsel amaçlı araştırmalara olanak sağlayan, insanların eğlenmelerine, dinlenmelerine ve kısa süreli tatil yapmalarına olanak veren orman ve göl peyzajlarının bütünleştiği doğal kaynak değerlerinin yanında, düzenlenmiş günübirlik kullanım alanıyla da Tabiat Parkı'na gelen ziyaretçilerin rekreasyonel kullanım taleplerini karşılayacak kullanımlara sahiptir. Tabiat Parkı; doğa yürüyüşü, bisiklete binme, doğa sporları gibi aktiviteler için uygun alanlar içermektedir.
Beşpınarlar Tabiat Parkı topoğrafik yapı itibariyle fazla engebeli değildir. Tabiat Parkı'nda minimum yükseklik 1340 m, maksimum yükseklik 1359 m ve ortalama yükseklik 1347 m yüksekliktedir.
Beşpınarlar Tabiat Parkı'nı diğer tabiat parklarından ayıran en belirgin özelliği doğa sporları ve eğitimine yönelik bir Tabiat Parkı olarak kullanılıyor olmasıdır. Tabiat Parkı çalışanı ile yapılan görüşmede turlarla gelen 25-30 kişilik gruplardan oluşan ziyaretçilerin Tabiat Parkı'nı kullandıkları belirtilmiştir. Tabiat Parkı'na ziyaretçiler daha çok İstanbul ve Ankara'dan gelmektedir.
Tabiat Parkı içerisinde doğa sporlarına yönelik ip parkuru ve pentantlon sahası vardır. Bu parkurlar Tabiat Parkı girişi sağında, girişin yaklaşık 400 metre ilerisinde olan göl çevresinde ve Tabiat Parkı ortalarında yer almaktadır. İp parkuru ve pentantlon sahasının üzerinde zorluk derecelerini belirten ve uyarı amaçlı konmuş levhalar yer almaktadır. Tabiat Parkı kullanıcıları burada çalışanların denetiminde bu parkurlardan yararlanabilmektedir.