Tabiat Koruma Alanı'na gitmek için tıklayınız...
Seyfe Gölü İç Anadolu'nun Orta Kızılırmak Bölümü'nde, 39°13'N, 34°23'E koordinatlarında, tektonik kökenli bir havza da yer almaktadır. Göl adını batısında yer alan ve aynı zamanda yerleşim yeri olan Seyfe Köyü'nden almaktadır. Kapalı bir havza özelliği gösteren Seyfe Gölü havzasının drenaj alanı yaklaşık 1.471.692 km2 (1.471.691.875 m2) olup sürekli göl yüzeyi ise maksimum seviyede 68.90 km2'dır.
Seyfe Gölü çevresi genellikle özel mülkiyete ait araziler olup, yer yer hazineye ait araziler de bulunmaktadır. 17.08.1989 yılında alanın 23,585 hektarlık kısmı I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Alanın, 1990 yılında 10,978 hektarlık kısmı Tabiatı Koruma Alanı Statüsü'ne ve 1994 yılında 10,700 hektarlık kısmı ise Ramsar Sözleşmesi listesine dâhil edilmiştir. Alana ait ilk Sulak Alan Yönetim Planı 2011 yılında yapılarak yürürlüğe girmiştir.
Havzanın 1.215.008 km2'lık alanı Kırşehir il sınırları içerisinde, 256.6837 km2'lık alanı ise, Nevşehir il sınırları içerisinde kalmaktadır. Ankara'ya 220 km. uzaklıkta bulunan Göl, kuşbakışı Kırşehir'in 15 km. doğusunda, Mucur'un 11 km kuzeyinde Malya Çölü olarak bilinen çorak düzlüklerin en çukur yerinde yer almaktadır. Seyfe Gölü Havzası güneyi, güneybatısı ve kuzeybatısı nispeten yüksek dağlarla, diğer tarafları ise tepeciklerle çevrili bir kapalı havza özelliği taşır. Seyfe Gölü'nün beslenme alanını oluşturan Seyfe Gölü Havzası'nın en çukur noktasında Seyfe Gölü bulunmaktadır ve havzanın tüm yüzeysel boşalımı Seyfe Gölü'ne doğru gerçekleşmektedir.
Ramsar Sözleşmesi kriterlerine göre Türkiye'de 14 Ramsar Alanı belirlenmiş olup Seyfe Gölü Sulak Alanı da bunlardan birisidir. Bu alanların çoğu barındırdığı su kuşları ve balık türleri açısından uluslararası öneme sahiptir.
Sözleşmesi'nin, taraf ülkelerce uygulanabilmesi için Kanada'nın Regina kentinde düzenlenen 3. Akit Taraflar Toplantısı'nda Sulak Alanların Akılcı Kullanım Kavramı "sulak alanların insan yararı için, ekosistemin doğal özelliklerini devam ettirilebilmesini sağlayacak şekilde sürdürülebilir olarak kullanılmasıdır" şeklinde tanımlanmıştır.
Sürdürülebilir Kullanım ise, "sulak alanların şimdiki nesillere azami ve devamlı yararlar sunabilecekleri ve aynı zamanda gelecek nesillerin ihtiyaçlarını ve özlemlerini karşılayabilme potansiyellerini devam ettirebilecekleri şekilde kullanılması" olarak tanımlanmıştır.
Alanda Ziyaretçi Tanıtım Merkezi, Günübirlik Kullanım Alanları, Yağmur Barınakları, Kuş Gözlem Kulesi ve kuş yuvaları bulunmaktadır.