Sulak Alan'a gitmek için tıklayınız...
Batı Karadeniz Havzasında yer alan Yeniçağa Gölü, 25.12.2014 tarihinde Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak onaylanmıştır. Sulak Alan sınırının tescil tarihi ise 08.04.2015'dir. 2017-2021 yılları arasını kapsayan 5 yılık Yönetim ve Gelişme planı yapılmıştır. Yeniçağa Gölü'nün havza alanı 145 km2, tescillenen sulak alan sınırı 8224 ha olup, göl alanı 263,65 ha'dır. Gölün ortalama derinliği 5 m'dir. Yeniçağa Gölü, ülkemizdeki 184 önemli kuş alanından biridir. Alanda 217 kuş türü tespit edilmiştir. 27'si su kuşu, 14'ü yırtıcı, 56'sı ötücü olmak üzere, alan ve çevresinde 97 kuş türü kuluçkaya yatmaktadır. Her yıl düzenli olarak alanda kuluçkaya yatan turna, şah kartal, akkuyruklu kartal ile yine göl çevresinde kuluçkaya yatan üveyik ve bıldırcın kılavuzu alanın kuşlar bakımından önemini artıran diğer kuş türleridir. Gölde yaşayan 6 balık türünden siraz balığı ve tatlı su kefali ülkemize endemiktir.
Yeniçağa Gölü ülkemizde amatör balıkçılığının en yoğun olarak yapıldığı alanların başında gelmektedir. Özellikle hafta sonları, 100-300 arasında amatör balıkçı alanda amatör balıkçılık yapılmaktadır. Sulak alan ekosistemleri barındırdığı yaban hayatının ilginçliği, tabiatlığı, sakinliği ve oldukça çekici peyzajı ile bulunduğu bölgeye çok yüksek bir katma değere sahip potansiyel oluşturmaktadır. Sulak alanının izlenmesine yönelik olarak 2 adet manzara seyir noktası belirlenmiştir. Bu seyir noktalarından alanın genel topoğrafik yapısı, yaban hayvanları ve bölgeye özgü kuş türleri izlenmektedir. Yeniçağa Gölü Sulak Alanı, özellikle, büyük şehirlerin gürültüsünden ve karmaşasından bunalan insanların, dinlenebilecekleri, tabiat ile iç içe hoşça vakit geçirebilecekleri için kuş, bitki ve kelebek gözlemciliği, Foto safari, Tabiat Yürüyüşü, Bisiklet Turları, Sportif Olta Balıkçılığı, Su Sporları, Kuş Gözlemciliği vb. etkinlikleri yapabilecekleri ideal alandır.
Diğer taraftan tüm sulak alan ekosistemleri gibi tabiat eğitimleri ve bilimsel araştırmalar için açık hava laboratuvarı olanağı sunmaktadır.
Alan, iyi bir tanıtım ve yukarıda belirtilen kullanımlara olanak sağlayacak düzenlemeler yapıldığı takdirde yöre ekonomisine de önemli katkılar sağlayacak potansiyele sahiptir.
Deniz seviyesinden yükseklik 991 metredir. Sahaya kuş gözlem evi ve yüzer iskele yapılmıştır.